onsdag 31 oktober 2012

Matschema 1 år..

Nu har jag en pigg liten frukostgäst jämter mig varje morgon. Hon plockar glatt i sig lite bröd, frukt, ägg & yoghurt. Härligt att se eftersom hon har haft lätt att sätta i halsen förut & inte velat ha någonting annat än gröt. Så nu är det hög tid att sätta händerna i degbunken & baka något gott frukostbröd. Tips någon?
 
Vi har även lyckats få in alla mål i schemat som ska vara när man är 1 år. Viktigt att de små från 1 år får i sig från alla, eller iallafall de flesta delar från kostcirkeln nu. Det har varit ett plunder att få till det - men nu tycker jag att det fungerar riktigt bra. Så, såhär ser en vanlig dag ut för Agnes 13 månader,

7.30-8.00 Välling
+ frukostplock

10.00-11.00 Gröt eller frukt, eller yoghurt med bär

(Sovstund innan eller efter melliset)

13.00 Lunch & dessert

Sovstund

15.30-16.00 Frukt eller yoghurt med bär

17.00-17.15 Middag

19.00 Välling





Framgooglad bild. 

tisdag 30 oktober 2012

Mellis med keso..

På tal om keso (se gårdagen) så slänger man ihop världens godaste mellis på keso & lite frysta värmda hallon. Mumma för en liten hungrig mage & bra med lite lagom bitar att tugga på.
 

 

måndag 29 oktober 2012

Snabb lasagne..

 
Ibland blir man (iallafall jag) grymt sugen på lasagne men kanske varken har tid eller lust att stå vid spisen & göra både kött & bechamelsås - prova denna då. Jag lovar, minst lika god , men tar desto mindre tid att tillaga. Allt i samma sås & så bara på med plattor.
 
Snabblasagne
 
500 g nötfärs
3 dl mjölk (eller 1 dl mjölk + 2 dl grädde)
500g keso
1 dl tomatpurè
1 gul lök
1 msk kalvfond eller 1 köttbuljong
Salt & svartpeppar
Lasagneplattor
Riven ost
 
Skala & hacka löken. Bryn lök & köttfärs. Tillsätt keso, mjölk, tomatpurè & fond. Krydda med salt & peppar. Låt koka en stund. Varva sedan köttsåsen med lasagneplattor i en ugnsform (börja & sluta med köttsås.) Strö över rikligt med riven ost & gratinera sedan i ugnen 225 grader cirka 20 minuter.
 
På tal om annat hade vi en skön skön dag på landet i helgen. Solen sken på blå himmel & luften var sådär härligt kall & klar. Frosten låg vit både på åkern & i skogen. Härligt! Sådana dagar fyller på med energi.


fredag 26 oktober 2012

Fredagsmys..

Idag är det fredag & fredagsmys för hela slanten. Idag bjuder jag på ett recept som jag hittat på Matplatsen. En superenkel & god kycklingrätt som du gör på nolltid & som smakar hur gott som helst. Perfekt fredagsmat.

Mango chutney kyckling

900 gram kycklingfilè (eller en grillad urbenad kyckling)
Smör att steka i
1 purjolök
2 msk mango chutney
3 dl grädde
2 dl cremè fraiche
1 msk kinesisk soya
1 msk kalvfond
Salt & peppar

Stek kycklingen & lägg upp den i en ugnsfast form. Stek purjolöken & tillsätt de övriga ingredienserna. Blanda, hetta upp & häll sedan såsen över kycklingkötttet. In i ugnen cirka 20 minuter. Servera med ris & en god sallad.


Fredagskvällen här hemma fortsätter med en kyld äppeldrink, popcorn & ett avsnitt av Sons of anarchy. Imorgon lördag blir det båtupptagning innan fabror frost kommer på allvar. Ha en skön helg kära ni!

Kyld äppeldrink

6 cl Vodka appel
2 cl Apple sour (drinkmix)
2,5 dl Kiviks herrgårdscider äpple
2 cl sockerlag
Några droppar lime
Frysta äppelklyftor
Is

 

torsdag 25 oktober 2012

Julkänning..


Jag har fått lite julkänningar denna vecka. Sprang på årets glögg från Blossa på Systembolaget i går. För er som inte vet är Blossa 12 smaksatt med ingefära & yuzu, låter mycket gott & jag ångrar att jag inte köpte en flaska med mig hem att smaka av redan i helgen. Vidare hamnade jag mitt i juluppdukningen på Åhlèns & såg blandannat dessa ljuvliga - vill ha..

 
Som pricken över i:et föll årets allra första snöflingor över vår stad ikväll. Så himla mysigt & jag längtar tills jag får pynta & baka här hemma.

tisdag 23 oktober 2012

Lägesrapport..


Jag satt i godan ro & väntade på min tur in till operationssalen när en tjej kommer & går förbi mig med VÄRLDENS största & klumpigaste bandage runt handen. - Oj oj, vad har du råkat ut för? frågar jag för att verka lite trevlig. - Det är inte så farligt som det ser ut, det är sånt här Karpaltunnelsyndrom jag opererat mig för. HERREGUD!! Jag tänkte för en sekund åka hem igen!! Vad trodde jag liksom - en tunn handske som förband med maximalt rörelseutrymme,haha. Operationen gick bra (det finns detaljer du inte vill höra eller se) & nu har livet som enhant börjat & pågått ett tag. Men det går BRA - mycket bättre än vad jag trott. Det är förvånadsvärt mycket man faktiskt kan göra med en hand, det tar bara lite (mycket) längre tid. Skruva av och på saker är omöjligt, skala saker likaså. Laga mat & diska är svårt, bre macka & hyvla ost. Duscha är svårt men går, en snygg frisyr kan man glömma & ta hand helt fullt ut om lilla Agnes är en omöjlighet. Därför har jag mina vårdare runt mig :) som hjälper till med det mesta. Farfar har varit här & kommer igen. Pappi har vabbat & nu är Agnes mormor här. Så just nu går livet framåt mycket bra. Men min matlagning kamrater, den får ni vänta på!

tisdag 16 oktober 2012

Måndag deluxe..

Igår var en lyxig kväll i goda vänners sällskap & middag på Meze bar & kök. Mycket gott & en fantastisk trevlig kväll. Mezes serverar mat främst från det libanesiska köket, specialiteten är såklart Meze - kalla & varma smårätter från mellanösterns matkultur. Min middag blev Shish Tauk med bulgur, tzatsiki, hommos & cremetoum. Det var så gott & trevligt att jag helt glömde bort att fota smakupplevelsen. Dagen idag har mest stått för fix & matlagning in det sista - för imorrn är dagen D = handoperation. Jag är inte ett dugg orolig för operationen - men det som oroar mig är hur det är att leva med en hand i fjorton (ja, kanske ännu längre) dagar?? Vi hoppas på det bästa. Blir det stiltje på bloggen vet ni varför.
 
Ha det gott kamrater.
 
Min högra hand som jag inte ser på ett tag.. :)
 



söndag 14 oktober 2012

Fettsnål helg..

Här har vi brottats med både magsjuka (pappi) & jobbig hosta (skruttis) hela helgen. Jag har agerat vårdpersonal & levt en ovanligt fettsnål helg (man blir inte så gourmetsugen när ens partner är magsjuk & spenderar mer tid på toaletten än i övriga huset). Det enda jag egentligen lyxat till det med är cider & färskpressad juice från Kiviks musteri som fick följa med oss hem från storhandlingen i veckan. Värdecheckarna handlades upp till varje krona - tack Anna på Kivik!! Härligt god & frisk smak på både cidern & juicen. Bums ut & köp ni också! Nu hoppas vi på en bra kommande vecka med  tillfrisknande & energi för hela slanten.
 




 

torsdag 11 oktober 2012

Torsdagslänkar..

 
Det finns himla många duktiga matbloggare. Men inte många bloggar om just barnmat - tipsa mig gärna om ni känner till några som jag missat. Två jag vet är Bra barnmat & Matglada barn - in & titta bums. Mycket, mycket bra recept & tips på barnmat.
 
Vilka matbloggar följer du?

tisdag 9 oktober 2012

Hastkakor..

 
Såg idag på mina loggar att någon sökt på "baka något snabbt" i min blogg. Hoppas den personen söker igen för just det har jag ett fenomenalt bra recept på. Ibland får man fikagäster snabbt inpå & då kan det vara trevligt att röra ihop något snabbt som blir gott till kaffet. Prova dessa hastkakor med bara smör, socker & havregryn som ingredienser. Smakar som krispigt supergoda havreflarn.

Hastkakor
ca 20 st

3 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl socker
150 gram smör eller margarin

Blanda socker & havregryn i en skål. Smält smöret & häll det hett över blandningen & rör samman. Klicka ut smeten i muffinsformar på plåt. Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter på 175 grader.
 
I övrigt bjöd dagen idag på ett mysigt besök av lilla kompisen Alva. Agnes bjöd på fika som tack för det fina pusslet hon fick i födelsedagspresent=). & imorrn ses vi igen när det är dags för kyrksång - hallelujah.
 

 

måndag 8 oktober 2012

Barnglass..

Fin fin måndag idag. Lek & sång på öppna förskolan & skön promenad hem i höstsolen. Sol ute & sol i sinnet. Idag bjuder vi på ett recept på barnglass. Den här mumsiga glassen gör man enbart på banan - tro det eller ej, & så smaksätter du den med vad du vill. Jag smaksatte vår med lite kakao & kokosflingor. En annan smaksättare kan vara lite kanel & kardemumma. Lätt som en plätt att göra & blir toppen som efterrätt för hela familjen. Så här gör du,
 
Barnglass
ca 3-4 port.
 
2 bananer
1 tsk kokosflingor
0,5 tsk kakao
 
Skala & dela bananerna i fyra delar. Lägg på ett plastfat & frys 2-3 timmar. Ta ut dem & kör med stavmixer tills de smular sönder sig. Tillsätt smaksättare & mixa till konstistensen liknar glass. Lägg upp i skål direkt & mumsa, eller gör som jag & frys in i små glassbehållare för ett senare tillfälle. Voila!
 


 

söndag 7 oktober 2012

Vackra vackra höst..

Helgen bjöd inte bara på god mat (se nedan) utan även sköna promenader. Efter en regnig, trist & grå vecka bjöd helgen på gnistrande sol & kristallklar luft. Höstluft är definitivt bra för själen tror jag & höstdagar som dessa laddar upp batterierna - iallafall för mig. Kolla in dessa underbara bilder (tagna med min iphone & piffade med instagram).
 





 
 

Helgmat..

Det är oftast jag som står för vardagsmaten i veckorna här hemma & sambon som piffar till det med det lilla extra på helgerna. Jag följer recept nästan till punkt & pricka. Sambon som är kock i botten, rör ihop & grejjar med det som finns hemma & sen smakar det nästan alltid som på restaurang. I helgen bjöd han på fläskfilègryta med sting i & god god kycklingröra som vi fyllde färska baguetter med. Av kycklingröran gjorde pappi en egen liten gryta till Agnes som hon åt med god aptit av. Ingredienserna till fläskfilègrytan & kycklingröran har du här - men måtten & tillagningen får du mixtra med själv, du får fråga kocken via mig om det är något du undrar över=). Hoppas ni har haft en skön helg - det har vi!
 
Fläskfilégryta med sting
 
Strimlad fläskfilè
Röd paprika
Färska champinjoner
Grädde
Cremè fraiche paprika chili
Peppar
Salt
 
 
Kycklingröra
 
Stekt kyckling
Purjolök
Röd paprika
Gräddfil
Majonnäs
Curry
Salt & peppar
 
 

fredag 5 oktober 2012

Helgtips..



Jag fick värdekuponger på posten & ett mail från Kiviks musteri i veckan. I ett samarbete mellan SIA glass & Kiviks musteri lanseras nu Sorbet Äppelcider, smaksatt med äppelcider från Kiviks musteri. Visst låter det hur gott som helst? Jag älskar sorbet så jag ska inhandla ett paket så fort den kommer ut i butik (Sorbeten lanseras vecka 41 för att vara exakt). Kivik tipsar om att sorbeten gör sig utmärkt som avslutning på vilken höstmiddag som helst. Eller som drink, serverad med ett torrt mousserande vin eller champagne. Mmm, visst låter det riktigt festligt?

Trevlig helg kära ni!


Bilderna är tagna med tillåtelse från Kiviks musteri hemsida.

torsdag 4 oktober 2012

När hela världen är ny..


 
 
är allting så spännande & det räcker med det lilla. Jag satte ner Agnes på marken bland höstlöven idag på vår promenad. & där satt hon, länge! Hon tittade på himlen, på träden, på vattnet & på marken. Hon plockade upp löv & betraktade dem länge & noga. Hon hittade en pinne att gnaga på & skrattade glatt åt fåglarna som flög förbi. Det var en härlig stund - & som sagt , det räcker med det lilla, för när vi sedan rullade hemåt gnuggade sig den lilla damen i ögonen. Det var många nya intryck att smälta, & det blir man trött av.
 
Väl hemma gjorde vi gott fika - för idag är det ju självaste kanelbullens dag. Det har ni väl inte missat?
 
 

onsdag 3 oktober 2012

Gammal vänskap rostar aldrig..

 
Idag kom min barndomsvän Johanna på besök. Vi har säkert inte setts på mer än 15 år - så det var ett mycket kärt & spännande återseende. Jag minns hur vi hängde i vått & torrt. Våra basketträningar, chipskvällar, helgbus & tonårsbravader - & nu sitter vi här, mammor till små barn & många år äldre, men det känns ändå som allt var igår.. Vad konstigt det är!

Framgooglad bild.

tisdag 2 oktober 2012

Rismellis..

 
Vem kan motstå ris a la malta? En enklare variant på det & som passar för en liten hungrig mage är detta recept på ett gott & mättande rismellis. Superenkelt att göra dessutom & passar bra att ha med sig när man ska iväg eftersom det kan ätas rumstempererat (ha det inte i väska för länge bara).
 
Rismellis
ca 3-4 barnport.
 
2 portioner grötris
1 apelsin
 
Koka grötriset enligt vad som står på förpackningen. Skala & skär en apelsin i bitar & blanda i. 
 

måndag 1 oktober 2012

1 år..

Nu har vi en 1- åring hemma. 1 år - det är stort. Förut hade vi en bebis hemma, men nu känns det mer som ett barn! Agnes hade världens bästa födelsedag. Hon bjöd på favoriträtten spaghetti & köttfärssås, gräddtårta med fruktmos & frukt (som hennes pappa stolt bakat & garnerat) & en massa kakor förstås. Kusinerna Signe & Siri från storstan stannade till söndagen så det blev förstås en massa bus & stoj med dem. De lekte (tänk er lyckan att leka dagis med ett riktigt barn), badade badkar tillsammans alla tre, lekte i parken, läste böcker, byggde klossar & bara myyyste. Det är så härligt att se dem tillsammans & se hur glada de är i varandra. Bästa synen var när jag gick upp i söndags morse & möttes av tre flinande barn i Siri`s lilla resesäng - där satt de alla tre & bara myste med varandra!!