fredag 31 augusti 2012

Vi packar..


 
Finskor & snuttehund står redo i hallen för avfärd. Sambons jobb bjuder på en liten miniresa i helgen. Agnes får mysa med farmor & farfar medans vi far vidare till grannstaden Linköping med båtresa, restaurang & hotell på schemat! Lyx lyx lyx. Trevlig helg kära ni =).



torsdag 30 augusti 2012

Fruktmos & 1-års presenter..

 
Ett enkelt fruktmos till en liten hungrig mage gör du enkelt på de frukter & bär som finns hemma. Basen är äppelmos, men sedan kan man improvisera loss precis hur som helst. Perfekt till efterrätt. Så här gjorde jag mitt:
 
Fruktmos
 
ca 4 barnportioner
 
2 dl äppelmos
1 dl hallon
Saft från en halv apelsin
0,5 dl blåbär
 
Rör ihop till slät konstistens & häll upp på små burkar.

Förutom fruktmos blev det lunch & fika på stan idag. Familj & vänner har börjat fråga vad Agnes önskar sig i 1 -års present & jag kände att jag ville kika runt lite. Åhlèns har jättefina saker till de små - både kläder & inredning. Bland annat har de utökat sitt sortiment med ursöta småmöbler till barn;
 


Förra helgen var vi på Ikea & där hittade vi några saker till önskelistan. Ikea har verkligen förvånansvärt mycket bra saker till bebisar & barn - något man inte tänkt på innan man själv fick barn. Något annat som är förvånansvärt - jädrans förvånansvärt är hur fort ett år går. Jag kan verkligen inte fatta att Agnes faktiskt fyller 1 år snart!!




Framgooglade bilder.


onsdag 29 augusti 2012

Tant Sivs kladd äppelkaka..



Tant Siv är en tant med magiska fingrar i köket - hon kan laga mat & baka hon. Den här äppelkakan är hennes recept & är helt underbart god & bara måste göras. Tänk dig ett gäng goda äpplen på botten med en underbar lite seg & kladdig pajtoppning.. Den här pajen kommer Agnes tjata sig till att jag ska baka när hon blir större, jag lovar!
Tant Sivs kladd äppelkaka
2 ägg
3 1/2 dl socker
2 dl smält smör
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4-5 äpplen
Kanel + pärlsocker
Smält smöret. Vispa ägg & socker pösigt. Rör i smält smör, mjöl & bakpulver i äggsmeten. Häll smeten i en pajform (den behöver ej smörjas). Tryck i klyftade äpplen & pudra över kanel & strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 35-40 minuter 175 grader.


tisdag 28 augusti 2012

Julbord i augusti..

Det här möttes jag av till morgonkaffet idag. Hm, känns inte okej - det är ju fortfarande sommar..

måndag 27 augusti 2012

Äppelmos..

Här är ett recept på ett superenkelt äppelmos utan askorbinsyra. Sockerhalten reglerar man själv. Jag gör ett ganska syrligt mos, men vill man ha det sött kan man mer än dubbla mängden. Moset klarar sig upp till en vecka i kylskåpet. Ett tips är att frysa in det i burkar i lagom stora portioner så mycket som går åt på en vecka. Gott till dessert eller till gröten för en liten hungrig mage. Här är receptet:
 
Äppelmos
 
ca 16-20 st äpplen
2 dl vatten
1/4 dl socker
 
Skala äpplena & skär i klyftor. Koka med vattnet tills äpplena gått sönder, ca 5-10 minuter. Mosa med ballongvisp tills moset har fått önskad konsistens. Ta av från plattan & rör i socker. Häll upp i burkar & låt svalna.
 



söndag 26 augusti 2012

Äppelfarbrorn..

Det bor en farbror på vår gata i ett stort blått hus. Han har hela trädgården full med äppelträd & varje sensommar börjar han plocka av sina träd & lägger ut äpplena i kartonger så förbipasserande får ta med sig hem, & det gör jag kan jag lova! Sen bakas det & kokas äppelmos dagarna i ända här hemma. Grannarna skrattade åt mig förra sommaren när jag kom vankande höggravid med mina äppelpåsar. & när Agnes kom var hela frysen full med äppelmos & äppelkakor. För vid spisen stod jag, trots rekommendationer att jag skulle hålla mig stilla den sista tiden. För frysen den skulle vara full när bebisen kom tipsade barnmorskan om & det blev den. Tack vare den snälla äppelfarbrorn som ger bort sina goda äpplen. Veckan som kommer går temat i äpplen - & ni ska få mina allra bästa recept!
 





lördag 25 augusti 2012

Här inne jobbar han som ska laga mina händer..

 
Jag mådde hur bra som helst under hela min graviditet med Agnes i magen - det enda som tog stryk var mina händer. Rejält! Men nu äntligen kanske det snart är slut på smärta & domningar, för idag var jag & träffade läkare Anders som lovade mig att laga mina händer!!
Han fullkomligt tryckte bort smärtan i mina händer som självaste Jesus & konstaterade - Det här fixar jag Sofia, jag ska laga dina händer!!
 
Det var dagens hallelujah moment, nu återstår bara att pussla ihop ett schema för vilka som hjälper mig med Agnes då jag går med händerna i bandage..

torsdag 23 augusti 2012

En konstig knöl..

 
Jag har upptäckt att sötpotatisen är en underbar rotfrukt & passar utmärkt med sin sötma i barnmat.  Sötpotatis är trots namnet, inte släkt med potatisen, men används precis som potatis & kan kokas, stekas, ugnsbakas eller grillas. Jag brukar blanda potatis & sötpotatis när jag gör gryta till Agnes som i det här receptet,

Kycklinggryta
(ca 3-4 barnport.)
 
1 kycklingbröst
1 gul lök
2 sötpotatisar
2 potatisar
Oatly iMat
Persilja
Lite kycklingfond
 
Skär lök, potatis & kyckling i mindre bitar. Täck med vatten i kastrull. Tillsätt lite fond. Låt småputtra ca 20 minuter. Häll av lite vatten, lägg upp i mixerskål &tillsätt iMat & persilja.
Mixa till valfri konstistens.
 
För övrigt bjöd dagen på en trevlig promenad med Ida & lilla Alva + den obligatoriska latten på fiket & förstås en massa prat & glada skratt medans tjejerna busade på filten.


onsdag 22 augusti 2012

Premiär..

 
Sambon bjöd på en hejdundrande testosteronsprutande actionpremiär ikväll, nämligen The Expendables 2. Jag satt där med min godispåse utan några som helst förväntningar, förutom pang pang, stora muskler & många svordomar förstås. Men det må jag säga - det är krut i de gamla gubbarna. En brutal actionsrulle med glimten i ögat - riktigt glimten i ögat för jädrans vad jag skrattade åt de gamla stofilernas repliker! & Agnes, hon myste med farfar.
 


tisdag 21 augusti 2012

Tisdagsfisk & kultserie..

 
Det här är egentligen ett recept på en enkel & supergod fisksoppa jag brukar göra när man vill ha något lätt i magen. Jag gjorde den till mig & sambon häromdagen, sparade lite vid sidan om till Agnes & tillsatte bara någon deciliter fullkornspasta & serverade den som fiskgryta.
 
Fisksoppa
4 vuxenport.

Ett paket torsk
1 gul lök
1 purjolök
2 burkar krossade tomater
1/2 fiskbuljong (1 fiskbuljong riktiga receptet)
3 dl grädde
(salt & peppar riktiga receptet)

Fräs löken & tillsätt tomatkross & buljong. Tillsätt fisken & koka 5 minuter. Häll sist i grädden. Tillsätt valfri pasta & koka med i grytan angiven koktid.
 
På tal om något helt annat så fastnade jag vid premiären av nya Dallas igår kväll! Det var som att vara tillbaka i tv soffan på 80-talet - maktkamp, intriger & kärlek på högsta nivå, haha. Du såg det väl?
 

(Framgooglad bild)


måndag 20 augusti 2012

Det kryllar av dem i år..

 
säger de som varit ute i skogen i dagarna. Vi pratar om herr & fru kantarell, skogens guld. Jag tillhör inte dem som gillar att vara ute i skogen & plocka något om jag ska vara ärlig (sambon brukar säga att jag mest svär över myggen de gånger vi varit ute). Men jag har turen att ha en svärfar som nog skulle kunna bo i skogen bland bär & svamp. Han plockar mer än gärna & ger dessutom bort den till oss & andra som vill ha - men inte vill plocka själva. Det är lyx, för vad smakar inte bättre än smörstekta kantareller, en god kantarellstuvning, en härlig svamppaj eller en riktig god kantarellsås. Det får bli dagens recept för en liten hungrig mage. Passar bra till lite kött & potatis, eller kyckling med pasta, välj själv, himmelskt gott blir det iallafall!
 
Kantarellsås

(4 vuxenportioner,
frys in i lagom stora portioner till en liten)

200 g färska kantareller
2-3 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl vatten (eller svampspad) + mjölk
1 dl grädde
Lite salt
Lite soya
Lite nymalen vitpeppar

Fräs den färska svampen i hälften av smöret tills all vätska kokat in (spara gärna lite spad till såsen). Tillsätt resten av smöret & fräs tills det knäpper. Strö över mjölet över den frästa svampen & rör om. Späd under omrörning med vatten, ev. svampspad, mjölk & grädde. Koka på svag värme minst 10 minuter. Smaka av med lite kryddor & tillsätt lite soya.




fredag 17 augusti 2012

Bland kobbar & skär..

 
Gårdagen bjöd på en helt underbar dag ute i skärgården med sol, blå himmel & salta bad. Det var nog den finaste dagen på hela sommaren. En sådan dag i skärgården kan man nog leva på hela året! Det var Agnes första båttur & hon tyckte det var toppen. Dessutom somnade hon som en stock på vägen ut & fortsatte att sova. Vi hann både bada & grilla innan hon slog upp sina små blå.
 
 
Grillad korv smakade fantastiskt bra!
 
Trevlig helg kära ni! Helgen här bjuder på Augustifestival. 

onsdag 15 augusti 2012

Familjepizza..

Något av det bästa Agnes pappa vet i matväg är min hemmagjorda pizza. Den passade bra till middag ikväll efter dagens utflykt med bad & picknick. Pizzan är superenkel att göra & du kan plocka på vad du vill för tillbehör. Pizzan passar utmärkt för en något större mage än Agnes - bara att utesluta, eller minska på saltet i receptet på pizzadegen. Sedan är det bara att skära pizzan till mumsiga små bitar när den är färdiggräddad! Receptet på pizzadegen är min mammas & den bakar du ihop på bara några minuter,
 
Pizzadeg till familjepizza

1 pkt jäst
4 dl ljummet vatten
4 msk olja (valfri)
1 tsk salt
Ca 10-12 dl vetemjöl
 
Sätt ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll på vattnet & rör tills jästen löst sig.Tillsätt olja, salt & lite mjöl i taget. Arbeta degen smidigt. Ta upp degen & platta/kavla ut den så den täcker en långpanna. Låt jäsa 10 minuter innan du lägger på dina tillbehör. Baka i ugn ca 10 minuter.

Våra tillbehör ikväll blev:

Ketchup
Rökt skinka
Rödlök
Tomat
Tonfisk
Pizzaost & Mozarellaost..
 


 
Dagens utflykt bjöd inte på så mycket sol, men mycket familjemys & dopp i Älgsjön för alla tre. Härligt!
 



tisdag 14 augusti 2012

Blåbärssmoothie..

Veckan fortsätter med mer blåbär som lovat & idag bjuder vi på ett litet recept på smoothie som du lätt mixar ihop på ett litet kick. Mumsigt, läskande & vitaminrikt för en liten hungrig mage. Passar som både dessert & mellanmål. Vill man ha smoothien lite matigare kan man tillsätta en till två matskedar havregryn innan man mixar ihop den.
 
Blåbärssmoothie
 
2 dl vaniljyoghurt
(eller 2 dl naturell yoghurt + 1 krm vaniljsocker)
1 dl tinade blåbär ( går lika bra med hallon eller jordgubbar)

Mixa, häll upp i plastglas & toppa med bär.
 

måndag 13 augusti 2012

Muffins - för en liten äldre mage..

 
Jag älskar muffins! Hur kan man inte älska dem? Bakar jag, bakar jag hemskt gärna muffins. Stora amerikanska eller små naggande goda. Mitt absolut bästa muffinsrecept är detta. Knepet är att inte smälta smöret till muffinsmeten utan röra det rumstemperat med sockret. & så ska du använda  grädde i receptet istället för mjölk. Jag lovar - baka dem & du är fast.
 
Blåbärsmuffins
ca 20 st
Ugnstemperatur 200 grader ca 10-15 min
 
125 g smör eller margarin
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl grädde
ca 1 1/2 dl blåbär (färska eller frysta)
 
Rör smör & socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda vaniljsocker, mjöl & bakpulver. Rör ner det i äggsmeten& tillsätt grtädden. Häll i formar & tillsätt 1 tsk blåbär i varje.





söndag 12 augusti 2012

Blåbärskräm..

 
Hemmagjord bärkräm måste väl vara livets bästa efterätt eller mellanmål & är härligt gott för en liten hungrig mage. Här är ett recept på blåbärskräm med minimal sockermängd. Blåbären kan naturligtvis bytas ut mot andra bär eller frukt.

Blåbärskräm

1-3 barnportioner

2 dl vatten
2 tsk potatismjöl
1 dl blåbär (färska eller tinade frysta)
2 tsk socker

Rör ut potatismjölet med lite av vattnet. Koka upp resten av vattnet i kastrull. Tillsätt redningen & låt koka upp tillsammans med bär & socker. Låt svalna.


Det kommer fler blåbärsrecept under veckan då jag inte kan få nog av dessa ljuvliga små blå. Jag tog på mig svärfars gummistövlar i helgen, trotsade myggen & begav mig ut i skogen & fick iallafall ihop så mycket blåbär att jag kan koka & baka litegrann iallafall.

torsdag 9 augusti 2012

Du har väl inte missat..

 
 
Att H&M har infört HOME KIDS. Där hittar man blandannat supersöta sängset till barn & bebis, sköna plädar & roliga gosedjur. Roligt att de har börjat lansera textiler & annat till babyrum tycker jag. Något måste vi nog ha från kollektionen redan i höst tror jag..
Nu far vi ut till landet ett slag. Vädret är & ska inte vara det bästa men vi hoppas på lite sköna skogspromenader & förhoppningsvis lite blåbärsplock.

Framgooglad bild.

onsdag 8 augusti 2012

Den allra första maten..

Det där med amning kändes inte så viktigt när man var gravid. Alla mammor kan väl amma om de väljer att de vill & hur svårt kan det vara, det sköter sig väl naturligt..trodde jag!! Jag gick på Landstingets amningsrådgivning för gravida utan att känna någon som helst oro inför den kommande matningen, för amma, det skulle jag.

Sedan kom dagen då lilla Agnes föddes & hon låg i min famn & sökte bröstet. & visst hittade hon det, men sen då? Hur mycket vi än försökte de följande dagarna orkade inte lilla Agnes suga. Detta resulterade i att lilla Agnes tappade massor i vikt & personalen på BB försökte på alla möjliga sätt hjälpa till att få henne att äta på mig förstås utan resultat. Efter en lång natt med många misslyckande försök bröt jag tillslut ihop, stormade in i morgonpersonalens morgonmöte & snyftade att  det här går bara inte, det måste vara något fel på mig!

Då kom hon med stort K. Amningkvinnan från amningsrådgivningen jag tyckte var så bra på den där infoträffen. Hon la armen om mig & sa - Lilla gumman, det är inget fel på dig, kom ska jag hjälpa dig! & med en liten stunds betraktelse av Agnes när hon försökte äta på mig utbrast  hon bara - Du behöver en amningsnapp! & så rätt hon hade, för vips så ammade jag.

Vilken superkvinna hon är för mig - för utan henne hade det inte gått. & det har jag förstås berättat för henne i efterhand & skickat en bild på lilla välgödda Agnes några månader senare. Kvinnan med stort K arbetar med den ideella föreningen amningshjälpen  - & är en hjälpsmamma! Besök gärna deras sida www.amningshjalpen.se & sprid att de faktiskt finns!!

Framgooglad bild.







tisdag 7 augusti 2012

Ett riktigt skrovmål..

Idag serverades det ett riktigt skrovmål till skrutta. Laxpasta med dill & basilika & en dessert i form av egengjord hallonglass. Nästan som på restaurang! Prova recepten som jag garanterar tar minimal tid att göra.
 
Laxpasta

En bit lax
En bit strimlad purjolök
Lite dill & basilika
Oatly iMat

Kokt valfri pasta

Lägg i lax, purjolök, dill & basilika i kastrull med vatten som täcker. Låt koka ca 15 minuter.
Häll av lite kokspad & tillsätt lite iMat. Låt koka upp. Koka valfri pasta & mixa till valfri konsistens.
 


 
Hallonglass till de minsta
 
1dl turkisk youghurt
0,5 dl frysta hallon

Rör ihop & frys
 

måndag 6 augusti 2012

Clarion Collection Hotel Kompaniet

 
Vi har haft en riktig lyxhelg & tillbringat en natt på Clarion Collection Hotel Kompaniet i Nyköping. Vi fick ett riktigt bra erbjudande om det när vi var på Kolmårdens djurpark tidigare i somras & passade på att nyttja det nu när vi har semester. Allt var verkligen toppenbra & vi kan varmt rekommenedera hotellet. Fint hotell med bra läge längs Nyköpingsån & granne med hamnen. Fina, fräscha rum, trevlig personal & god mat. Det som var extra bra med hotellet var att de bjuder alla sina gäster på middag på kvällen. Middagen kvällen vi gästade dem bestod av salladsbuffè, bröd, ris med rostade grönsaker, ugnsgratinerad kassler med creme fraiche, vitlök & örter. Samt efterätt med vaniljpannacotta & jordgubbar.

Efter rundtur i Nyköping, bubbel i hotellets jacuzzi & middag somnade vi alla tre som små stockar under täcket.

Efter en god natts sömn njöt vi av en härligt god frukostbuffè med utsikt över Nyköpingsån. Kan en helg bli bättre?
 








lördag 4 augusti 2012

Fryspåfyllning & Vingåker..

Idag var det dags att fylla på frysen med lite mumsig mat & då blev det i form av currykyckling - gott, enkelt & snabbt att tillaga. Det blev Agnes första smakupplevelse av curry & det gick hem helt klart.

Currykyckling med bulgur
ca 3-4 portioner

1 kycklingfilè
1 klyfta hackad gul lök
2 små hackade morötter
1 dl kokosmjölk
0,5 dl iMat
En gnutta kycklingfond
Lite curry att strö över grytan

1 dl kokt bulgur
 
Skär kycklingen i mindre bitar & låt koka upp i vatten som täcker köttet.Tillsätt hackad lök, morötter, kokosmjölk, iMat, fond & strö över en nypa curry. Låt koka ca 20 min. Koka bulgur, blanda med kycklingkoket & mixa.
 
 
Efter lunchen blev det en utflykt med hela familjen & Agnes gudfar till Vingåker Factory Outlet. Det blev en heldag med shopping, mer mat & fika. Det var vårt första besök dit & det blir garanterat fler.
Med mer finansering än föräldrapenning kan man verkligen botanisera runt där & fynda - ett plus är att där finns även Scorett & ittalla outlet. Absolut värt ett besök!
 

 
Dagens fynd blev iallafall detta - absolut till fyndpriser!