söndag 25 november 2012

Saffransbullar med remons..

 
Lussebullar, lussekatter, adventsbullar, saffransbullar eller vad man nu väljer att kalla dem - så är de lika goda varje år. & den första är alltid bäst, för då vet man att då börjar julen. Idag har varit en riktig mysdag med bak, tjuvstart med glögg & massa mys. Vaknade upp i en alldeles vit värld, dock ej snö utan bara en massa massa dimma. Alltså inget lockande väder att gå ut i, utan vi valde att stanna inne hela dagen. Här kommer receptet på saffransbullarna som är kalasgoda med den här fyllningen. Vill man inte baka ut till bullar, går det lika bra att baka ut till längder. Dela då degen i fem delar, bred ut fyllningen & rulla ihop varje deg till en rulle. Klipp centimetertjocka jack i rullen & lägg flikarna varannan åt höger & varannan åt vänster. Grädda i 225 grader 15-20 minuter.
 
Saffransbullar med remons
ca 40 bullar eller 5 längder
 
Remons
 
150 gram mandelmassa
75 gram rumsvarmt margarin
2 msk socker
1 tsk kardemumma
 
* Blanda allt till en vit, pösig smet & använd som fyllning i saffransbullarna.
 
Saffransbullar
 
5 dl mjölk
75 gram jäst
1,5 dl socker
1 krm salt
250 gram margarin
10-12 dl vetemjöl
2 pkt saffran
2 ägg till pensling
Pärlsocker & russin till garnering
 
* Smält margarinet & häll i mjölken. Värm till fingervarmt. Smula ned jästen i blandningen & häll upp i en bunke.
* Tillsätt övriga ingredienser men spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidigt & låt den sedan jäsa till dubbel storlek.
* Stjälp upp degen på mjölat bord & knåda den smidig. Dela degen i fem bitar. Kavla ut varje bit & bred på remons, strö över russin & rulla ihop till en rulle. Skär den sedan i lagom stora bitar & lägg på plåt i bullformar.
* Låt jäsa cirka 30 minuter under bakduk & pensla därefter med uppvispat ägg & strö över pärlsocker. Grädda i 225 grader 8-10 minuter.
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar